Conferinta Anuala BIMcon – Bucuresti 2019

BIMtech – Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții anunță lansarea BIMcon, prima Conferință Națională care unește cele mai importante entități și personlități implicate în promovarea conceptelor BIM (Building Information Modelling) din domeniul construcțiilor.


În cadrul conferintei vor fi prezenți actori importanți din domeniul construcțiilor: reprezentanți ai universitatilor de profil, a asociatiilor si patronatelor profesionale, profesioniști precum și reprezentați ai instituțiilor publice.

Printre speakeri vom avea invitati profesionisti BIM, din țara si din-afara țării, care vor prezenta Proiectele lor Pilot de succes si modul de implementare BIM pentru proiecte de diferite tipuri si dimensiuni – de la locuinte sustenabile si modulare, la proiecte de mari dimensiuni cu un grad de 80% prefabricare, pana la proiecte de digitalizare institutionala – orase digitale, autorizatii si studii urbane digitale intr-un mediu online.


EFdeN Signature – proiectul care a adus Romaniei locul IV mondial la concursul international de case sustenabile

Un proiect auto-sustinut de o echipa multi-disciplinara de studenti din Bucuresti si nu numai, care a proiectat, obtinut fonduri, construit, dezasamblat, transportat in Dubai, reasamblat in 10 zile si obtinut locul IV mondial, in competitie cu tari precum SUA, Franta, Italia, Australia, Taiwan si Olanda. Un element important in dezvoltarea prototipului a fost digitalizarea prin utilizarea conceptului BIM.


Cel mai mare model BIM al unei cladiri existente din Romania

BIMTECH va prezenta proiectul pilot de modernizare a unei cladiri reper din Romania, una din primele spatii comerciale construite la noi in tara. Proiectul a plecat de la premisa ca gradul de complexitate a lucrarilor, in special cele de instalatii, va impune o digitalizare in prealabil a intregului proiect. Solutiile s-au conturat coordonand informatii vechi de 40 de ani coroborate cu releveele actuale folosind inclusiv nori de puncte. In baza modelului BIM au fost obtinute autorizatiile necesare, acum aflandu-se in faza de executie. Ulterior, modelul digital a ajuns sa fie folosit pentru multiple “scopuri BIM” ce au depasit asteptarile temei initiale. Prezentarea doreste sa puncteze atat micile “victorii BIM” dar si dificultatile in managementul unui proiect digital de mari dimensiuni.


Proiectul Pontsteiger si BIM IDM

Proiectul Pontsteiger este un proiect finalizat in 2018, in Amsterdam, si a fost premiat de catre BSI cu premiul “BuildingSMART International Awards 2018 – Construction”. Proiectul este un exemplu de succes privind modul in care pot relationa toti actorii implicati folosind uneltele digitale si standardele internationale actuale. Proiectul a avut la baza nu mai putin de 325 de modele .ifc si a fost 80% prefabricat.


Proiectul Sova3D – Modele 3D pe internet

Proiectul dezvoltat de dr. arh. Petri Kokko pentru institutiile din Finlanda permite atat proiectantilor si beneficiarilor, sa depuna si revizuiasca proiectele viitoare, folosind modelul digital al orasului in care este inserat modelul digital al proiectului. Publicul poate propune comentarii si oferi feedback direct in aplicatia web host-uita pe site-ul primariei. Mai mult decat atat, primaria, in relatie cu celalalte institutii, poate aviza si autoriza proiectul in baza modelul digital BIM. Finlanda face parte din tarile care conduc valul digitalizarii la nivel institutional in domeniul constructiilor.


La final, BIMcon doreste sa indrepte atentia catre institutiile statului si modul in care acestea pot acorda sprijinul lor in privinta adoptarii la o scara larga a conceptului BIM, plecand de la exemplele de succes prezentate anterior. Un astfel de sprijin poate imbunatati sectorul constructiilor prin sustenabilitate, eficienta, reducerea timpului si costului proiectarii si executiei si per total, imbunatatirea relatiei cu institutiile statului folosind tehnologia si principiile digitalizarii.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 Mai 2019, incepand cu orele 9:00, la Ramada Plaza Bucharest. Participarea la eveniment se va face gratuit, in baza invitatiilor si completand formularul urmator:

https://forms.gle/KsQjMxxsJrkBePeu9

Vă așteptăm!

2 thoughts on “Conferinta Anuala BIMcon – Bucuresti 2019

  • Buna ziua!
    As dori sa particip la conferinta.
    Este pe baza de inscrieri? daca da, cat este taxa?
    Multumesc

  • As dori sa particip la conferinata de maine 23 mai.
    Va multumesc
    Bogdan Nitescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *