28/09/2020

BIMcon 2019

Accesati pagina oficiala a conferintei pe adresa: www.bimcon.bimtech.ro

© Carlos Funes https://goo.gl/yR8reg

 

Asociația BIMTECH a organizat în 2019 evenimentul BIMcon, prima Conferință Națională care unește cele mai importante entități și personlități implicate în promovarea conceptelui BIM (Building Information Modelling) din domeniul construcțiilor. Conferința a avut loc la Ramada Plaza by Wyndham Bucharest Convention Center pe data de 23 mai 2019, cu o audiență de aproximativ 100 de persoane.

București, 24 mai 2019 – România se află cu mult în urma statelor europene la capitolul digitalizare în sectorul construcțiilor, având mai puțin de 5% dintre proiecte construite cu ajutorul standardului BIM, dar și foarte puțini BIM Manageri, în ciuda beneficiilor de cost și timp pe care le aduce acest concept. Printre proiectele construite cu ajutorul standardului BIM se numără noul centru comercial Bucur Obor, viitorul pod de la Târnăveni din județul Mureș și proiectul pilot al casei inteligente, realizat de EFdeN. Deși nevoile de standardizare și introducere a digitalizării în construcții sunt mari, România nu are decât 191 de manageri BIM în acest moment, în timp ce în Europa există în total 34.301 BIM Manageri, potrivit informațiilor LinkedIn, prezentate de Autodesk. De asemenea, instituțiile statului român se află cu mult în urma celor europene la capitolul digitalizare, foarte puține dintre acestea acceptând documentație digitală, chiar și în format .pdf.

Acestea sunt principalele concluzii ale Conferinței Naționale BIMcon, eveniment organizat recent la București de către BIMTECH – Asociația pentru Cercetarea, Dezvoltarea și Implementarea Tehnologiilor în Construcții.

”BIMcon, eveniment care se află în acest an la prima ediție, intenționează să îndrepte atenția instituțiilor statului și actorilor din piața de construcții asupra BIM. Vrem ca și România să aibă parte de beneficiile adoptării la scară largă a conceptului BIM, care presupune sustenabilitate, eficiență crescută, reducerea timpului și costului proiectării și execuției. Beneficiile BIM pe durata de viață a unei construcții sunt uriașe,” – Ștefan Constantinescu, președinte și cofondator al BIMTECH.  

”La nivel global, există deja tendința ca BIM să devină un standard internațional și credem că pentru România, adoptarea BIM reprezintă o oportunitate pentru crearea unor standarde pentru digitalizarea domeniului construcțiilor, înainte ca instituțiile europene să ne impună acest lucru” – Constantin Vînău, vicepreședinte și cofondator BIMTECH

Conferința a fost receptionată foarte bine de către participanți, conform formularelor de feedback: 

  • evenimentul s-a ridicat la nivelul așteptărilor (nota medie 4.69 din maximul de 5)
  • interlocutorii au transmis informațiile într-o maniera clară, concisă (4.64/5)
  • s-au obținut noi contacte utile în timpul evenimentului (3.9/5) 

Printre sugestiile și opiniile tranmise in formularele de feedback s-au numărat:

”Așteptăm următorul eveniment!” 

Mult succes! Pentru un prim eveniment, a fost excelent!” 

”Organizare foarte bună! Felicitări!” 

” Seminarii colaborative, pe 2+ zile, platforma web cu DEMO-uri”

 

În cadrul conferintei, ne-am bucurat de prezența domnilor Rectori ai Universitatilor de Arhitectură și Construcții din București, Vicepreședintele OAR Romania, reprezentanți ai ASRO, precum și profesioniști din Europa: Max Ransijn – inginer, mentor BIM, Fondator BIM Locket Amsterdam, Dezvoltatorul manualului de  predare a informatiei IFC – BIM Basic IDM, Castigator al premiului Building Smart Construction Awards al Building Smart International; Petri Kokko – arhitect, fondator si CEO al Sova3D, platforma de  digitalizare a oraselor din Finlanda; Martin Kriz, inginer – Strabag Austria, proiectare BIM a  infrastructurii rutiere – Podul de la Tarnaveni) și nu numai. Aceșia ne-au prezentat Proiecte Pilot de succes și modul de implementare BIM pentru proiecte de diferite tipuri și dimensiuni – de la locuințe sustenabile și modulare, proiecte de mari dimensiuni cu un grad de 80% prefabricare, pana la proiecte de digitalizare instituțională – orașe digitale, autorizații și studii urbane digitale într-un mediu online.

Programul conferintei a fost organizat in 3 pannel-uri principale: 

  1. Efectele tehnologiei informației asupra construcțiilor, urbanismului, infrastructurii
  2. Povești de succes. Studii de caz România & UE 
  3. Standardizarea şi digitalizarea în cadrul instituţiilor

 


Pulsul BIM la nivel european și predicții – videoconferință live din Barcelona

Potrivit datelor Autodesk, prezentate de către Viorel Cun, Territory Sales Manager Autodesk, la prima ediție a BIMcon, până în 2050, pe Terra, vor trăi circa 10 miliarde de oameni, iar 68% dintre aceștia vor locui în orașe, ceea ce înseamnă că se vor construi aproximativ 3.600 de clădiri pe zi. Astfel, construcțiile vor fi responsabile de aproximativ 30% din deșeurile produse la nivel global. În acest context, este necesară adaptarea la BIM pentru reducerea la maximum a erorilor și materialelor rămase în urma șantierelor. Conform Autodesk, România este blocată din punctul de vedere al tehnologiei utilizate în construcții în anii 1990-2000.


EFdeN Signature – proiectul care a adus Romaniei locul IV mondial la concursul internațional de case sustenabile

În România, printre proiectele care utilizează BIM figurează și Casa EFdeN care a ocupat recent locul IV la concursul internațional de case sustenabile. Este vorba despre un proiect inovator, cu o structură exterioară specială, de tip ”carapace”, care asigură atât o luminozitate optimă în casă, cât și un spațiu de relaxare în aer liber. EFdeN Signature este o casă inteligentă, solară, sistemele electrice și mecanice fiind controlate printr-o soluție automatizată. Locuitorii casei pot controla de la distanță, printr-o aplicație, iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a ușii și o parte din electrocasnice.


Cel mai mare model BIM al unei cladiri existente din Romania

BIMTECH a prezentat de asemenea la BIMcon proiectul pilot de modernizare a unei clădiri reper din România, unul dintre primele spații comerciale construite la noi în țară. Este vorba despre Centrul Comercial Bucur Obor, construit în 1975. Proiectul BIMTECH pentru noul Bucur Obor a plecat de la premisa că gradul de complexitate a lucrărilor, în special din zona de instalații, va impune o digitalizare prealabilă. Soluțiile s-au conturat coroborând informații vechi de circa 40 de ani cu releveele actuale. În baza modelului BIM, au fost obținute autorizațiile necesare, proiectul aflându-se acum în faza de execuție.


Proiectul Pontsteiger si BIM IDM

O altă țară deschizătoare de drumuri în aplicarea standardului BIM este Olanda. La BIMcon, Lex Ransijn și Jasper De Mink au prezentat Proiectul Pontsteiger, finalizat în 2018 în Amsterdam și premiat de către BSI cu distincția BuildingSMART International Awards 2018 – Construction. Proiectul este un exemplu în ceea ce privește modul în care pot relaționa toți cei implicați, folosind BIM și standardele internaționale actuale deoarece a avut la bază nu mai puțin de 325 de modele .ifc și a fost prefabricat în proporție de 80% întrucât urma să fie edificat pe apă.


Proiectul Sova3D – Modele 3D pe internet

În Finlanda, digitalizarea instituțională din construcții a dus la apariția orașelor virtuale. Mai exact, prin proiectul Sova3D, dezvoltat de arh. Petri Kokko pentru instituțiile din Finlanda și prezentat în cadrul BIMcon, proiectanții și beneficiarii pot să depună și să-și revizuiască online proiectele. Acest lucru este posibil prin folosirea modelului digital al orașului finlandez, în care este inserată viitoarea construcție. Cetățenii pot comenta și oferi feedback direct în aplicația web găzduită de site-ul primăriei de care aparțin. Mai mult decât atât, primăria (în relație cu celalalte instituții) poate aviza și autoriza online proiectul în baza modelului digital BIM. Finlanda face parte dintre țările care conduc valul digitalizării la nivel instituțional în domeniul construcțiilor.


 

BIM pentru infrastructură – experiențele Strabag

Un alt proiect, prezentat de Martin Kriz, expert BIM, a fost cel al viitorului pod de la Târnăveni din județul Mureș, construit de Strabag. Compania austriacă a început să utilizeze la nivel global standardul BIM după ce a constatat că, în piața internațională de construcții, în circa 60% dintre proiecte costurile realizate nu corespund cu cele planificate, iar 30% din costurile construcțiilor vin din reparații și suplimentări de lucrări și de materiale. În prezent, Strabag folosește drone pentru scanarea terenurilor pe care compania urmează să efectueze lucrări de construcție a drumurilor și podurilor.