DESPRE MODELUL CENTRAL BIM

Succesul sectorului de constructii rezida in insusirea conceptelor BIM. Building Information Modeling (BIM) parcurge toate fazele proiectului de la proiectare (design), construire si ajunge pana in faza de exploatare (mentenanta).

 

Modelul central BIM constituie reprezentarea digitala 3D a constructiei, asa cum exista sau se doreste a fi realizata in realitate. Diferenta intre sistemele clasice CAD si cele inovative de tip BIM este aceea ca, daca in prima elementele de baza ale proiectului sunt formele geometrice de baza (puncte, linii, curbe, suprafete diverse), in cea de-a doua se modeleaza obiecte 3D bogate in continut (geometric si performante tehnoce), intuitive si parametrizate.

 

Inca de la stadiul de concept, geometria generala este reprezentata intr-o maniera exacta, oferind posibilitatea proprietarului si echipei de proiect sa ia decizii majore in ceea ce priveste viitoarea utilizare si costuri de operare. In stadiul de detalii de executie si cosntruire se ajunge la un grad de detaliu maxim care sa permita un management de proiect care sa stea in timpul si costurile alocate. La finalul fazei de constructie, dar in aceeasi masura pe parcursul acesteia, modelul digital este actualizat cu toate modificarile inerente fazei de executie. La final, modelul As Built este un rezultat natural obtinut prin abordarea BIM. Acesta poate echgivala cu Cartea Constructiei. Plecand de la aceasta si in functie de detaliile necesare putem alimenta cu date, in mod automat, tehnologiile de Faciulity Management. Modelul digital central, fiind prin definitie un model ingineresc, poate fi utilizat ulterior ca baza de plecare in proiectele de redevelopment ale cladirii si chiar, la sfarsitul ciclului de viata al constructiei, la proiectul de dezafectare.

 

Alimentarea continua cu informatie face posibila eliminarea erorilor si a coliziunilor inca din fazele incipiente. Acest lucru conduce la o administrare eficienta a bugetelor si costurilor de proiectare si la scurtatea timpilor alocati per etapa. Pe termen lung, toti participantii (arhitect, inginer de structuri sau instalatii, antreperenor si proprietar) beneficiaza de informatia continuta in modelul central.

 

Elemente folosite in modelul central au caracteristici reale si poarta atasat informatii tehnice relevante si relationate. Vorbim de obiecte reale 3D din cladire care sunt caracterizate inca din faza de concept prin parametrii fizici si attribute tehnice. Aceste atribute refleta caracteristici de dimensionare, exploatare, constrangeri si realationari care influenteaza modul in care se devolta proiectul .

 

Toti specialistii implicatii pe parcurs contribuie, imbuatatesc si extrag informatie din acest model.

  1. In faza de proiectare,  modelul central se folosete pentru compartimentare, analiza eficientei energetice, evaluare costuri, extagere liste de cantitati, etc. Modelul 3D este creat de arhitect, inginer structurist si inginerii de instalatii in colaborare si alimentat cu date relavente care ajuta la analiza alternativelor de design.
  2. In faza de construire, modelul central este folosit pentru a extrage schite necesare pe santier, pentru coordonare etapelor. Tot din model se extrag detaliile pentru subcontactorii de prefabricate ce vor fi utilizatate in construirea propriu-zisa.
  3. In faza de mentenata si exploatare, modelul central vine sa fundamenteze decizii legate de operare, siguranta, eficienta energetica.

 

Neconcordanta si datele eronate ce sa gasesc in multe dintre proiectele existente pot fi evitate tocmai prin introducrea si validarea informatiilor in modelul central. Trebuie stabilite fluxuri de lucru clare pentru a evita evenualele probleme tehnice sau de analiza a acestora.

 

In domeniul AEC, modelul sta in centrul procesului de lucru si contine date standardizate ce sunt accesate de toate disciplinele.  In marea majoritate a situatiilor, colaborarea se face intre echipe mixte. Datele ce provin din diferite surse trebuie transformate si incluse in model. O solutie acceptata la nivel general pentru AEC este standardul si formatul IFC.

 

De aceea arhitectii, proprietarii de proiect, inginerii si consulatii sunt toti contribuabili si colaboratori intr-un flux de lucru de tip BIM.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *