DESTINESIA

 

Se spune ca viata este ceea ce ti se intampla in timp ce iti faci alte planuri …

 

Daca plecam de la aceasta afirmatie si facem reverse engineering (RE), observam ca de multe ori incepem ceva si ajungem dupa ceva timp sa ne intrebam care a fost de fapt scopul de la care am initiat anumite actiuni. In limba engleza este propus un termen nou pentru a exprima intr-un cuvant acest moment de deruta: destinesia (este de remarcat talentul englezilor de a concentra frazele intr-un singur cuvant).

 

In contextul pragmatic al BIM Level 2 Mandate (UK) este de remarcat ca reverse engineering-ul a ajuns deja o metoda guvernamentala. Ei analizeaza foarte minutions rezultatele care se doresc a fi  realizate. Aceste rezultate se transforma in premise si apoi devin punctul de origine al proiectelor. Toate metodologiile de implementare BIM dau urmatorul sfat: Start with the End. Avantajele devin evidente in momentul in care poti sa analizezi scenarii diverse, fara sa scoti un ban din buzunar pentru realizarea machetelor sau a conditiilor speciale la o scara corespunzatoare.

 

Scepticii spun totusi ca este o schimbare radicala, care din punct de vedere al factorului uman este greu de realizat.

 

Din punct de vedere al fluxurilor de lucru, doar o abordare procesuala a etapelor care intra in BIM poate duce la rezultatele dorite. Cu alte cuvinte, subiectul se refera la reproiectarea modului in care proiectezi, construesti si operezi obiectivul construit. Schimbarea de paradigm se manifesta atat la nivel uman cat si la nivel tehnologic. Pentru a strabate un drum batatorit este nevoie sa apelezi la experti obisnuiti sa lucreze atat cu schimbarea organizationa, cat si cu ritmul alert al dezvoltarii tehnologice.

 

Putem sa consideram ca este o lupta clasica intre generatii. Invingatorii vor avea de incasat cecul, dar si de dus gunoiul. De aceea, nu cred ca vor exista invingatori sau invinsi. Este o discutie despre daca te dezvolti sau inchizi.

 

Peter Druker spunea, la incepul secolului trecut, ca cea mai buna strategie de a ghici viitorul este sa il inventezi.

 

In acest domeniu (BIM) nu exista nici globalizare, si nici democratizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *