Domeniul arhitectura, inginerie si constructii (AEC) este in momentul in care provocarea principala o reprezinta gestionare unor cantitati mari de informatii digitale. Apare necesitatea prelucrarii acestor date in mod rapid si fara erori. Sursa acestor informatii este atat de diversa incat este imperios necesara o standardizare a proceselor de lucru. Erorile umane si de colaboarare intre tehnologii pot fi eliminare prin alegerea unui mod de lucru colaborativ de tip BIM.
Conceptul BIM ca model digital al caldirii, a fost adus in discutie, ca raspuns la aceste probleme, la mijlocul anilor 1980 si folosit la propriu ca BIM (Building Information Modeling) in anii 1990, ajungind in momentul de fata sa fie cerinta obligatorie in multe dintre statele UE la nivel guvernamental. Companiile aleg acest model de lucru datorita controlului pe care il au pe parcursul tuturor etapelor de proiect. Aceste etape creaza si transfera informatie intre diverse discipline cu rezultate directe asupra costurilor de proiect.
Coordonarea informatiilor se face in toate fazele, de la design, construire, mentenata si operare a cladirii. Nu se discuta aici doar despre tehnologiile care transfera informatii ci si depre un mod de lucru structurat intre participantii la proiect.
Modelul central BIM reprezinta nu doar un model virtual al site-ului . El este construit si populat cu informatii inteligente despre proiect. Modelul central 3D permite coodonarea obiectelor 3D care sunt direct relationate si contin atribute caracteristice care influenteaza modul in care evolueaza cladirea. Nu mai vorbim despre simple linii sau desene. In spatele acestora se gaseste informatie care fundamenteaza decizii de design. Se pot astfel evita erorile de proiectare, extrage liste de cantitati, estima costuri de construire, urmari fazele de proiect, operare si mentenanta a cladirii. Se poate simula performanta intregii cladiri 4D, se genereaza schite 2D, se analizeaza coliziunile (etc), toate acestea in modelul central inteligent.
BIM influenteaza modul in care lucreaza multe dintre departamentele care concura la realizarea unui proiect, din faza lui de design pana in faza de livrarea si mentenanta. Se pot face proiecte in mod rapid si fara erori, prin coordonare si analiza coliziunilor, conducind la reducerea drastica costurilor. In acest context devine evidenta si necesara trecerea de la un sistem clasic CAD catre BIM. Succesul acestei etape depinde de multi factori, dar pasii au fost parcursi de multe companii si vin sa gireze necesitatea implementarii BIM.
Ne propunem sa dezbatem concepte ce au legatura directe cu BIM, unele fiind subliniate in acest articol.